Ομάδες εργασίας
Ομάδα Εργασίας 1. Επιστημολογία STEM-STEM competencies-Evaluation of STEM Education-Teachers perspectives for STEM.
Συντονιστές: Σαράντος Ψυχάρης, Θεοδώρου Παρασκευή
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση(Industry 4.0) χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση των Τεχνολογιών με τις Φυσικές Επιστήμες, τις Επιστήμες Υγείας, την Μηχανική (Deloitte Access Economics, 2014) και με τις λεγόμενες «ικανότητες» STEM. Για την βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει επίσης οι εκπαιδευόμενοι να είναι εφοδιασμένοι με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, να εμπλακούν στην επιστημονική εγγραμματοσύνη και να εφοδιασθούν με τις λεγόμενες «ικανότητες» STEM (Deloitte Access Economics, 2014; Boon Ng, Soo ,UNESCO, Exploring STEM competences for the 21st century, https://learningportal.iiep.unesco.org/en/library/exploring-stem-competences-for-the-21st-century ,2019;The OECD Learning Compass 20 https://www.oecd.org/education/2030-project/teaching-and-learning/learning/30;(Kivunja, 2015).
Για την εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στις «ικανότητες STEM» πολλές έρευνες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναφερθούμε στην «ολιστική/ολοκληρωμένη εκπαίδευση» STEM και να διερευνήσουμε το πως οι σύγχρονες απόψεις για την «ολοκλήρωση» STEM μπορούν να συνεισφέρουν στις δεξιότητες του 21ου αιώνα και στις «ικανότητες STEM». Παρά το γεγονός ότι το πλήθος των ερευνητικών εργασιών που αναφέρονται στην «ολιστική/ολοκληρωμένη» εκπαίδευση STEM είναι πάρα πολύ μεγάλος, εν τούτοις δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ερευνητών για το τι είναι αυτή η «ολιστική/ολοκληρωμένη» εκπαίδευση STEM , ποιες οι θεωρητικές αρχές της, ποιες διδακτικές στρατηγικές θα μπορούσαν να την υλοποιήσουν, πως θα μπορούσε να ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα. και γενικά η οριοθέτηση της «ολιστικής/ολοκληρωμένης» εκπαίδευσης STEM δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.(e.g. Thibaut et al., 2018;Psycharis,2021). Επίσης η αξιολόγηση στην “ολοκλήρωση STEAM ” είναι ‘συνάρτηση” της επιστημολογικής προσέγγισης(Gao et al.,2020).
Στην ομάδα θα αναπτυχθεί προβληματισμός για τους τρόπους ολοκλήρωσης STEAM, τους τρόπους αξιολόγησης και τα είδη των μαθησιακών αποτελεσμάτων που προσδοκούμε, θα αναπτυχθούν διδακτικά σενάρια και θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν έρευνες με εργαλεία.
Βιβλιογραφία
Gao,X., Li,P., Shen, J.,& Sun,H.(2020), “Reviewing Assessment of Student Learning in Interdisciplinary STEM Education,” Int. J. STEM Educ., vol. 7, no. 1, pp. 1–14
Psycharis, S. (2021). Editorial: A New Era withSTEM Education?. Hellenic Journal of STEM Education, 1(2), 43-44. https://doi.org/10.51724/hjstemed.v1i2.14
Thibaut, L., Ceuppens, S., De Loof, H., De
Meester, J., Goovaerts, L., Struyf, A., Boeve-de Pauw, J., Dehaene, W., Deprez,
J., De Cock, M., Hellinckx, L., Knipprath, H., Langie, G., Struyven, K., Van de
Velde, D., Van Petegem, P. and Depaepe, F. (2018). Integrated STEM Education: A
Systematic Review of Instructional Practices in Secondary Education. European Journal of STEM Education, 3(1), 02. https://doi.org/10.20897/ejsteme/85525
Ομάδα Εργασίας 2. Εργαστήρια STEM. Αποθετήριο σεναρίων STEM
Συντονιστές: Ξενάκης Απόστολος –Παρασκευή Ιατρού
Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση STEAM δραστηριοτήτων στην διδασκαλία τους είναι πολυποίκιλες (Dare, Ellis, Roehrig, 2014). Σύμφωνα με τις εμπειρίες τους, η ενσωμάτωση διδακτικών πρακτικών μηχανικής και εργαλείων τεχνολογίας, στο διδακτικό πλαίσιο των γνωστικών τους αντικειμένων (όπως π.χ. θετικές ή και θεωρητικές επιστήμες), αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Επιπρόσθετα, θεωρούν επιτακτική ανάγκη την πρακτική τους επιμόρφωση σε τομείς που άπτονται του STEAM, της υπολογιστικής σκέψης και επιστήμης, της διδακτικής των μηχανικών και της τεχνολογίας (Dare, Ellis, & Roehrig, 2018). Επίσης, ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί ο βαθμός εμπλοκής των μαθητών τους, μέσω των κατά STEAM διδακτικών σεναρίων που σχεδιάζουν, οι ιδέες των οποίων πηγάζουν από πραγματικά καθημερινά προβλήματα και καταστάσεις της κοινωνίας (Wang, et al., 2011).
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, ο σκοπός της ομάδας αυτής, είναι η δημιουργία ενός αποθετηρίου καλών πρακτικών διδακτικών σεναρίων Α΄θμιας και Β΄θμιας με STEAM δραστηριότητες (βασισμένες σε ψηφιακά μέσα ή και unplugged), προς αξιοποίησή τους από την πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν επίσης τη βάση έμπνευσης και άλλων δραστηριοτήτων και σεναρίων κατά STEAM. Επίσης, η ομάδα θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί εργαστήρια STEAM, που θα έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα, για την ενσωμάτωση της μηχανικής και της τεχνολογίας σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Τα μέλη της ομάδας, με την τεχνογνωσία τους, θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς προς απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων για σχεδιασμό και υλοποίηση STEAM Artifacts και χρήση τους εντός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, η ομάδα θα μπορεί να υποστηρίξει και ερευνητική δραστηριότητα σε αντικείμενα Physical Computing, STEAM εκπαιδευτικής τεχνολογίας και ψηφιακό μετασχηματισμό της γνώσης.
Βιβλιογραφία
Dare, EA, Ellis, JA, Roehrig, GH. (2014). Driven by beliefs: Understanding challenges physical science teachers face when integrating engineering and physics. Journal of Pre-College Engineering Education Research, 4(2), 47-61.
Dare, E.A., Ellis, J.A. & Roehrig, G.H. (2018). Understanding science teachers’ implementations of integrated STEM curricular units through a phenomenological multiple case study, International Journal of STEM Education, 5(4), 1-19.
Moore, T.J., Stohlmann, M.S., Wang, H-H., Tank, K.M., Glancy, A., Roehrig, G.H. (2014). Implementation and integration of engineering in K-12 STEM education. In J Strobel, S Purzer, M Cardella (Eds.), Engineering in precollege settings: Research into practice, (pp. 35–59). West Lafayette: Purdue University Press.
Wang, H. H., Moore, T. J., Roehrig, G. H., & Park, M. S. (2011). STEM Integration: Teacher Perceptions and Practice. Journal of Pre-College Engineering Education Research (J-PEER), 1(2).
Ομάδα Εργασίας 3. STEM – Physical Computing, Εκπαιδευτική Ρομποτική και Internet of Things
Συντονιστές: Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος, Ξενάκης Απόστολος
Θεματολογία εργασιών
- Συστήματα συλλογής δεδομένων για εκπαιδευτικές εφαρμογές
- 3D ARTIFACTS σχεδιαση
- Drones και εκπαιδευτικές εφαρμογές
- Τεχνολογία Αισθητήρων
- Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (WSN)
- Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)
- Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Physical Computing
- Υπολογιστική Επιστήμη και Εφαρμογές
- Σχεδιαση εξ αποστασεως εκπαιδευτικών μηχανισμών
- Σχεδιασμός εκπαιδευτικών ρομποτικών μηχανισμών
- Εκπαιδευτικη Μηχατρονική
Βιβλιογραφία
Εκπαιδευτική Τεχνολογία, Αναπτυξιακές Πλατφόρμες Ρομποτικής και IoT Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος, Ξενάκης Απόστολος, Ψυχάρης Σαράντος, Γεώργιος Σταμούλης, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77115672, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., ISBN: 978-960-418-828-4,
Διδακτική, προγραμματισμός, σχεδίαση & ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων STEM και ΤΠΕ , ISBN:978-960-418-706-5 Σαράντος Ψυχάρης, Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης
Ομάδα Εργασίας 4.Εφαρμογές Μικτή πραγματικότητας και Σοβαρά παιχνίδια στις Επιστήμες και την Μηχανική.
Συντονιστής: Ιωάννης Παλιόκας
Σκοπός και Ρόλος
Οι εφαρμογές Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας, όπως και τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού έχουν μια ισχυρή παρουσία σε πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής, ενώ η χρήση τους στην εκπαίδευση κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η μεταφορά στοιχείων παιχνιδιού σε μη-ψυχαγωγικά περιβάλλοντα, όπως είναι η εκπαίδευση, η μηχανική και οι επιστήμες έχει αποδειχθεί βιβλιογραφικά αλλά και στην καθημερινή πράξη ότι έχει μια θετική επίδραση στους χρήστες. Μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον των χρηστών (μαθητών, ασθενών, πελατών, κ.τ.λ.) για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, να αυξήσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τον χρόνο ενασχόλησης με το εκάστοτε αντικείμενο/περιεχόμενο, και να καλλιεργήσει διαχρονικές σχέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σεβασμού.
Η ομάδα εργασίας των Εφαρμογών Μικτής Πραγματικότητας και Σοβαρών Παιχνιδιών στις Επιστήμες και την Μηχανική δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει όλους τους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και απλούς χρήστες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες πάνω στις σχετικές τεχνολογίες και τα κοινωνικά φαινόμενα που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή. Έχει σκοπό δε να διερευνήσει τις τεχνολογικές, εκπαιδευτικές, αισθητικές, πολιτισμικές και ηθικές επιπτώσεις της Παιχνιδοποίησης και των Τεχνολογιών Μικτής Πραγματικότητας.
Η ερευνητική δουλειά της ομάδας θα προσανατολιστεί πάνω σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα των τεχνολογιών Μικτής Πραγματικότητας και Παιχνιδοποίησης, σε αξιολόγηση μεθόδων, αντιλήψεων και εφαρμογών προς την κατεύθυνση της συσσώρευσης γνώσης και υιοθέτησης ορθών αντιλήψεων από μαθητές, εκπαιδευτικούς, καταναλωτές, επιστήμονες, και διαμορφωτές πολιτικής. Επίσης, η ομάδα θα εργαστεί με ποικίλους τρόπους πάνω στη διάχυση της γνώσης που παράγεται εντός και εκτός της ομάδας προς το ευρύ κοινό με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, συγγραφή εκλαϊκευμένων άρθρων, συνεντεύξεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διοργάνωση ανοιχτών ομιλιών, διαγωνισμών και σεμιναρίων.
Τρόπος Οργάνωσης και Λειτουργίας
Η ομάδα έχει έναν Συντονιστή με βασική ευθύνη την καθοδήγηση, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και τη διευκόλυνση των εργασιών της ομάδας, την καλλιέργεια θετικού κλίματος, το καλωσόρισμα νέων μελών και την επίλυση προβληματισμών όταν και αν αυτοί προκύψουν. Ο Συντονιστής πλαισιώνεται από τους εκάστοτε αρχηγούς των υποομάδων που εργάζονται πάνω σε ένα θέμα κάθε φορά, ενώ η ολομέλεια της ομάδας συγκαλείται μετά από πρόσκληση του Συντονιστή, ή σε προσυμφωνημένα χρονικά διαστήματα. Το σύνολο της ομάδας συνεργάζεται αρμονικά με τις υπόλοιπες ομάδες της Ε3ΣΤΕΜ και αναζητά ευκαιρίες κοινών δράσεων.
Ομάδα Εργασίας 5. STEM στην Πρωτοβάθμια και Προσχολική Αγωγή
Συντονιστές: Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος, Πατρινόπουλος Μάνθος, Παρασκευή Φώτη,
Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους επιστήμονες και μηχανικοί. Η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία ενισχύει την θετική επίδοση των μαθητών σε όλες τις επόμενες εκπαiδευτικές βαθμίδες αλλά και στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Η επίδραση της εκπαίδευσης σε αυτή την ηλικία, προϋποθέτει την ενίσχυση της φυσικής τάσης των παιδιών να εξερευνούν, να δημιουργούν και να αμφισβητούν. Υπάρχει, μια συναρπαστική σύνδεση της σκέψης των παιδιών αυτής της ηλικίας με το STEM. (Chesloff, 2013). Για να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην μελλοντική πορεία των μαθητών η εκπαίδευση STEM, η ενασχόληση των μαθητών με αυτό θα πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες (Bottia, et al., 2018).
Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται ως STEM και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες αφορά την εκπαιδευτική ρομποτική, για την οποία οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται τις σωστές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, εργαλεία λογισμικού και εκπαιδευτικό υλικό για την εφαρμογή τους και το σχολείο χρειάζεται έναν αξιοσέβαστο προϋπολογισμό για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Μια εναλλακτική πορεία για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων STEM είναι μέσω του Tinkering. Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το Tinkering ως μια παιγνιώδη προσέγγιση της επίλυσης προβλημάτων μέσω του πειραματισμού, της διερεύνησης και της άμεσης εμπλοκής των μαθητών, με τη δημιουργία ιδιοκατασκευών χαμηλού κόστους. (Patrinopoulos, Iatrou, 2019)
Η ομάδα εργασίας θα διερευνήσει τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την ένταξη δραστηριοτήτων STEM στην Δημοτική και την Προσχολική Εκπαίδευση.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Bottia, M., Stearns, E., Mickelson, R., & Moller, S. (2018). Boosting the numbers of STEM majors? The role of high schools with a STEM program. Science Education, 102(1), σσ. 85-107.
Chesloff, J. (2013). STEM education must start in early childhood. Education Week, 32(23), σσ. 27-32.
Patrinopoulos, M., & Iatrou, P. (2019). Implementation of STEM Tinkering Approaches in Primary School Education in Greece. Sino-US English Teaching, 16(12), 510-516.
Ομάδα Εργασίας 6. Εκδόσεις –Διαχείριση του HJSTEM
Συντονιστές: Παλιόκας Ιωάννης, Ξενάκης Απόστολος
Στόχος της 6ης ομάδας εργασίας είναι να παρακινήσει μέλη της ένωσης και τα τα βοηθήσει ως προς την προσπάθειά τους για έκδοση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας, είτε σε κάποιο συνέδριο (Ελληνικό η Διεθνές) ή σε κάποιοι περιοδικό (Ελληνικό ή Διεθνές). Οι συντονιστές της ομάδας θα βρίσκονται στη διάθεση των μελών και θα τους κατευθύνουν προς αυτή την πορεία. Επιπρόσθετα, μέλη του Δ.Σ. της ένωσης, συμμετέχουν στη συντακτική ομάδα (Editorial Board) των παρακάτω περιοδικών:
- Ελληνικό: Περιοδικό “Εκπαίδευση και Επιστήμες”, που ανήκει στη σχολή θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πληροφορίες για το περιοδικό, τους στόχους και σκοπούς, του, τις θεματικές ενότητες και τον τρόπο υποβολής εργασίας, βρίσκονται στο: http://eduscience-journal.sci.uth.gr/
- Διεθνές: Περιοδικό “Hellenic Journal of STEM Education (HJSTEM)”, πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστοχώρο: https://www.hellenicstem.com/index.php/journal
Και τα δύο αυτά περιοδικά ως στόχο έχουν την αύξηση των γνώσεων και την ενίσχυση της κατανόησης των τρόπων με τους οποίους η επιστημολογία STEM μπορεί να βελτιώσει την εκπαίδευση, μέσω εκδόσεων πρωτότυπων εργασιών υψηλού κύρους. Είναι σημαντικό για τα μέλη της ένωσης να δείξουν ερευνητική εξωστρέφεια, και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν τα μέλη της 6ης ομάδας εργασίας. Συνεπώς, οι συντονιστές της ομάδας καλωσορίζουν τις ερευνητικές προσπάθειες σχετικές με την επιστημολογία STEAM, τη σύγχρονη παιδαγωγική STEAM, την Εκπαιδευτική Ρομποτική, την Υπολογιστική Σκέψη και Επιστήμη, τις Παιδαγωγικές Στρατηγικές στην ενσωμάτωση STEΑΜ και άλλα ποικίλα θέματα.
Ομάδα Εργασίας 7. STEM και Μαθησιακές δυσκολίες
Συντονιστής: Παρασκευή Θεοδώρου
Οι μαθησιακές δυσκολίες (ΜΔ) ως επιστημονικό πεδίο έχουν σχετικά σύντομο βίο, που χαρακτηρίζεται από κάποια σημαντικά στάδια αναζητήσεων, αναταράξεων και αναστοχασμού, αναζητώντας την ταυτότητα και ορίζοντας την οντότητα των συγκεκριμένων δυσκολιών μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον ήταν οι προσεγγίσεις που κατά καιρούς επικράτησαν και διαμόρφωσαν τους αντίστοιχους ορισμούς και γενικότερα επηρέασαν την ανάπτυξη του πεδίου (Τζιβινίκου, Σ. 2015). Στα πλαίσια της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας θα μελετήσουμε τις ειδικές, τις γενικές και αισθητηριακές μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών και των εφήβων και θα βρούμε λύσεις μέσα από την ρομποτική και το stem ώστε να ξεπεράσουν τις οποιεσδήποτε μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, θα υλοποιήσουμε δραστηριότητες και εφαρμογές, μέσω των οποίων θα διδαχθούν τα παιδιά αυτά την υπολογιστική σκέψη, σημαντικό στοιχείο για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Στόχος είναι η δημιουργία και η ενσωμάτωση μίας νέας «καλής πρακτικής» για την πληροφόρηση, την αναγνώριση, και ακολούθως την αυτόνομη και ασφαλή διαβίωση των ατόμων αυτών με γνώμονα την κοινωνική ένταξη, την ανεξαρτησία στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Τζιβινίκου, Σ., 2015. Μαθησιακές δυσκολίες – διδακτικές παρεμβάσεις. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/5332
Theodorou, P., Drigas, A. S., (2017). “ICTs and Music in Sensory and Motor Disabilities”, International Journal of Recent Contributions from Engineering, Science & IT (iJES), No 2, Vol 5.
Theodorou, P., Drigas, A. S., (2017). “ICTs and Music in Generic Learning Disabilities”, International Journal of Emerging Technologies in Learning (iJET), No 4, Vol 12.
Drigas, A. S., Theodorou, P., (2016). “ICTs and Music in Special Learning Disabilities”, International Journal of Recent Contributions from Engineering, Science & IT (iJES), No 3, Vol 4.
Ομάδα Εργασίας 8. STEM και Τέχνη
Συντονιστής: Καλοβρέκτης Κωνσταντίνος,
Μέλη: Ψυχάρης Σαράντος, Καρρά Γλυκερία, Δαμιανίδου Βασιλική
Ο σκοπός της ομάδας εργασίας είναι;
α) η διερεύνηση της αντιστοίχισης των πρακτικών των καλλιτεχνών με αυτές των Επιστημόνων και των Μηχανικών
β) η ανακάλυψη έργων καλλιτεχνών με στοιχεία Τέχνης
γ) η δημιουργία έργων-τεχνουργημάτων με αξιοποίηση physical computing
δ) η ανάπτυξη εμπειρικών ερευνών για την σύνδεση της Τέχνης με το STEM με κατάλληλα ερωτηματολόγια
Ομάδα 9: Ομάδα STEM και Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση
Συντονιστής: Ξενάκης Απόστολος και Αντώνης Καράμπελας
Από τις βασικότερες τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θεωρείται η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και οι εφαρμογές της στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού (Schwab 2016). Είναι σημαντικό να ενσωματωθεί η ΤΝ στα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, και αυτό είναι ευδιάκριτο από αρκετές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει (Jing 2018, Touretzky et al. 2019, Karampelas 2020; 2021). Η αποστολή της ομάδας εργασίας STEM και Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση, είναι να ευαισθητοποιήσει και να αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση της ΤΝ στο πλαίσιο της εκπαίδευσης STEM, σε όλες τις βαθμίδες της Κ-12 εκπαίδευσης. Οι στόχοι της ομάδας είναι ενδεικτικά:
- Προώθηση της έρευνας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της διδασκαλίας και της μάθησης της ΤΝ, καθώς και τις συνδέσεις της με την εκπαίδευση STEM.
- Στήριξη και ενθάρρυνση πρωτοβουλιών δημοσίευσης και παρουσίασης πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών σε συνέδρια, ημερίδες και περιοδικά.
- Σχεδιασμό και ανάδειξη εμπειριών κατάρτισης στη διδασκαλία και μάθηση της ΤΝ
- Συντονισμός και δημιουργία αποθετηρίου εκπαιδευτικών πόρων σχετικά με εφαρμογές ΤΝ στην εκπαίδευση στο πλαίσιο της επιστημολογίας STEM.
Βιβλιογραφία (ενδεικτική):
Jing, M. (2018). China looks to school kids to win the global AI race. Retrieved from https://www.scmp.com/tech/china-tech/article/2144396/china-looks-school-kids-win-global-ai-race.
Karampelas, A. (2020). Developing and delivering a high school Artificial Intelligence course in blended and online learning environments. European Distance and E-Learning Network (EDEN) Proceedings, European Distance and E-Learning Network (pp. 255-261), ISSN 2707-2819
Karampelas, A. (2021). Artificial Intelligence and Machine Learning in the STEAM classroom: Analysis of performance data and reflections of international high school students. Hellenic Journal of STEM Education. (to appear)
Schwab, S. (2016). The Fourth Industrial Revolution: what it means and how to respond. Retrieved from https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-fourth-industrial-revolution-what-it-means-and-how-to-respond/.
Touretzky, D., Gardner-McCune, C., Martin, F., & Seehorn, D. (2019). Envisioning AI for K-12: What Should Every Child Know about AI? Proceedings of the AAAI Conference on Artificial Intelligence, 33, 9795–9799. https://doi.org/10.1609/aaai.v33i01.33019795
Ομάδα εργασίας 10. STEΜ- Γεωλογικές Επιστήμες , δείκτες βιωσιμότητες και Αειφόρος ανάπτυξη.
Συντονιστής: Ευελπίδου Νίκη, Παρασκευή Θεοδώρου, Δάφνη Ποντικού, Κυριακή Μακρή.
Η Αειφόρος ανάπτυξη (Α.Α) είναι «η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».
Τόσο με τη δεκαετία “Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ε.Α.Α)” (2004- 2015), όσο και με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, το όραμα για μια αειφόρο ανάπτυξη θέτει τις βάσεις του στην εκπαίδευση. Φυσικό επακόλουθο ήταν η ενσωμάτωση της έννοιας της «αειφορίας» στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για μία νέα εποχή στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση (Π.Ε) με στόχο την ανάπτυξη και ενσωμάτωση των αξιών της αειφορίας όχι μόνο στην τυπική, αλλά και στη μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση, με επιθυμητό αποτέλεσμα μια βιώσιμη κοινωνία για όλους.
Σκοπός είναι οι πολίτες να γίνουν γνώστες των περιβαλλοντικών προβλημάτων – προβλημάτων αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι η διάχυση των αξιών της Ε.Α.Α, η οποία θα οδηγεί στην ανάπτυξη μιας νέας περιβαλλοντικής κουλτούρας. Στην καλλιέργεια κριτικής ικανότητας, στην ανάπτυξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, στη διαμόρφωση νέων κοινωνικών αξιών που οδηγούν στη δημιουργία ενός καλύτερου για τη ζωή περιβάλλοντος.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η συνεργασία των διαφορετικών επιστημονικών κλάδων είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για το λόγο αυτό η μεθοδολογία της Ε.Α.Α υιοθετεί διεπιστημονικές προσεγγίσεις, προσδίδοντας έναν ολιστικό και συστημικό χαρακτήρα στην Π.Ε. Πρόκειται για μια δια βίου διαδικασία η οποία προάγει τη συνεργασία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Γνώσεις φυσικών επιστημών, τεχνολογίας, μαθηματικών, μηχανικής καθώς και κοινωνικών και παιδαγωγικών επιστημών είναι απαραίτητες για την σφαιρική κατανόηση και προσέγγιση ενός ζητήματος αειφόρου ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καλύτερος εκφραστής του οράματος αυτής της συνεργασίας, από την εκπαίδευση.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η δημιουργία μιας επιτροπής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη η οποία θα προσεγγίζει τα ζητήματα της αειφορίας αξιοποιώντας τη χρήση των μεθόδων STEM.
Μια τέτοια συνεργασία Εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης STEM, θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Οι εκπαιδευόμενοι, κατά την ενασχόληση τους με διαφορετικά Περιβαλλοντικά ζητήματα, με τη χρήση των μεθόδων STEM, θα ασκηθούν στην επιστημονική έρευνα (παρατήρηση, ταξινόμηση, μετρήσεις, προβλέψεις, υποθέσεις, διεξαγωγή συμπερασμάτων, ερμηνεία, διεξαγωγή πειραμάτων) αποκτώντας νέες δεξιότητες που θα τους οδηγήσουν στη δημιουργία νέων νοητικών μοντέλων-εργαλείων. Θα αποκτήσουν επιστημονική νοοτροπία. Θα αναπτύξουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, απαραίτητο ζητούμενο σε μια αειφόρο δημοκρατική κοινωνία, καθώς θα διαπιστώσουν πως η γνώση είναι προϊόν συνεργατικής προσπάθειας. Διερευνώντας τον κόσμο που μας περιβάλει και κατανοώντας την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον, ώς όλον (φυσικό και ανθρωπογενές), θα καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα αποκτώντας διάθεση για ενεργό συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η θεματολογία των περιβαλλοντικών ζητημάτων που καλούνται να μελετήσουν οι μαθητές όλων των τάξεων καλύπτει ένα μεγάλο εύρος καίριων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία. Κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα είναι πλέον και ένα κοινωνικό ζήτημα. Αν και ο 21ος αιώνας έφερε στο προσκήνιο θέματα περιβαλλοντικής υγείας αλλά και αιφνίδιων φυσικών καταστροφών, και ενώ έχει παρατηρηθεί πως φαινόμενα γεωφυσικών κινδύνων πάντα εντυπωσίαζαν τους μαθητές, φαίνεται πως πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί δεν νιώθουν ιδιαίτερη σιγουριά ως προς τη διδασκαλία των εν λόγω φαινομένων. Το αποτέλεσμα είναι οι γνώσεις των μαθητών για αυτά να είναι ελλιπείς ή συγκεχυμένες. Με τη σωστή καθοδήγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα φυσικών καταστροφών και μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό βιωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (με βασικό εργαλείο το παιχνίδι) και πειραμάτων με τη χρήση μεθόδων STEM, οι μαθητές θα μπορέσουν να κατανοήσουν σε βάθος την πολυδιάστατη φύση των γεωπεριβαλλοντικών ζητημάτων.
Συνδυάζοντας μεθόδους βιωματικής μάθησης με την φυσικο -επιστημονική γνώση επιτυγχάνεται, μέσα από την καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, η
διαμόρφωση νέων στάσεων και συμπεριφορών, η οποία οδηγεί και στην αναζήτηση νέων τρόπων διαχείρισης και επίλυσης τους. Επιπλέον αυξάνεται ο επιστημονικός εγγραματισμός των πολιτών, βασικό ζητούμενο σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα.
Ομάδα εργασίας 11. Διάχυση STEM
Συντονιστής: Γλυκερία Καρρά-Παρασκευή Θεοδώρου
Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η Επιστήμη και το STEM απαραίτητα στον άνθρωπο. Από την ψηφιακή επανάσταση ως την πρόσφατη πανδημία είναι πάνδηλη η ανάγκη για αύξηση των δεξιοτήτων STEM, όπως η διεπιστημονικά συνδυαστική σκέψη για την επίλυση προβλημάτων, στα μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας και εξάσκηση των συνεργιών ακόμη και σε τομείς παραδοσιακά “μη επιστημονικούς”.
Η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση στον κόσμο όσον αφορά το ποσοστό STEM αποφοίτων επί του συνόλου αλλά χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση τους στην αγορά με την ταυτόχρονη ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εργασίας σχετικές με το STEM.*
‘Οπως η διάχυση ορίζεται ως η τάση των μορίων μιας ουσίας να διασπείρονται από περιοχές υψηλότερης συγκέντρωσης προς τις περιοχές μικρότερης συγκέντρωσης, έτσι και οι πρακτικές STEM χρειάζεται να εξαπλωθούν, διευρυνθούν και εφαρμοστούν σε όλους αυτούς τους τομείς που χρήζουν εφαρμογής/υλοποίησης της “ολοκλήρωσης STEM” αλλά δεν το γνωρίζουν ακόμη.
*ΣΕΒ Special Report Εκπαίδευση STEM)
https://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/special-report-to-mellon-tis-ergasias/paideia-stem-gia-kainotomia-kai-evimeria/
Ομάδα εργασίας 12. Επιτροπή Ηθικής, Δεοντολογίας και Ισότητας Φύλων
Συντονιστής: Γλυκερία Καρρά
Μέλη: Ιωάννης Παλιόκας, Βιβή Ιατρού, Νίκη Ευελπίδου, Νέλλη Μπρέστα &
Σαράντος Ψυχάρης
Η Ισότητα των Φύλων είναι ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
(Sustainable Development Goals – SDGs) που ορίζονται από την Ατζέντα του
2030 των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), και μία από τις προτεραιότητες που θέτει
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission, 2012). Επίσης, αποτελεί μια
πάντα επίκαιρη συζήτηση για μια εξισορροπημένη και δίκαιη κοινωνική
οικοδόμηση και με σημαντικό αντίκτυπο στην ένωση E3STEM. Επίσης, η
ανάγκη σύμπνοιας με τις σύγχρονες ταγές της κοινωνίας επιβάλει την
υιοθέτηση μιας φιλοσοφίας ισότιμης μεταχείρισης των φύλων και ενός
σχεδίου δράσης που να παρακολουθεί τυχόν αποκλίσεις.
Για τους παραπάνω λόγους, η ένωση E3STEM θέσπισε ομάδα εμπειρογνωμόνων
(εντός της Ένωσης), η οποία αποκαλείται «Επιτροπή Ηθικής, Δεοντολογίας
και Ισότητας Φύλων» και μεταξύ άλλων ασχολείται με την εκπόνηση και
εφαρμογή του «Πλάνου Ισότητας των Φύλων» το οποίο εκφράζει την πολιτική
της ένωσης έναντι των θεμάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το
φύλο και το οποίο εφαρμόζεται στις δράσεις και τα έργα της Ένωσης.
Υπό αυτό το πλάνο, ευελπιστούμε πως η λειτουργία της Ένωσης E3STEM θα
εξασφαλίσει μια κουλτούρα που δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες και άνδρες
ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε ερευνητικές δράσεις, εκπροσώπησης σε όργανα
λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έκφρασης επιστημονικής
γνώσης και προσωπικής άποψης και ενέργειες προώθησης των αποτελεσμάτων
των έργων στα οποία συμμετέχει η ένωση. Η συνεχής παρακολούθηση των
δεικτών ισότητας των φύλων θα είναι υπό την ευθύνη της ομάδας εργασίας η
οποία συνέταξε και το σχετικό πλάνο (Gender Equality Plan), το οποίο
είναι διαθέσιμο εδώ.